tiistai 26. helmikuuta 2013

Taikinaterapiaa

Olen päättänyt tyhjentää kaikki kaapit... kaikesta. Lähestyvä muutto kaivelee takaraivossa ja pikkuhiljaa tavaraa pitäisi hävittää, kierrättää ja myidä eteenpäin. Sitten on ruokakaappi, joka pursuaa pian vanhentuvia jauhoja, siemeniä, säilykkeitä ja muita pussukoita. Vaikka rahallinen arvo ei olekaan juuri mitään, en halua heittää ruokaa pois.


Leivottiin ensitöiksi peltileipä. Tätä olen tehnyt usein ja se on kyllä maailman helpoin ja mielettömän hyvä leipä.

Peltileipä

n. 8 dl sämpyläjauhoja
5 dl vettä
3 dl neljän viljan hiutaleita
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl oliivi- tai rypsiöjyä

Sekoita kuivat aineet ja hiiva keskenään. Lämmitä vesi ja lisää se öljyn kanssa kuiviin aineisiin. Kumoa taikina pellille ja kohota 40 min. Voitele vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Paista 225 asteessa 15 min.


Taikinaa ei tarvitse vaivata eikä kohotella moneen otteeseen ja lapset pystyvät auttaa ihan oikeasti, koska aineet vain sekoitetaan keskenään.


Joo, ei tee hyvää mun Jutta-dieetille. Prkl.

Eikä se ihan tähän jäänyt. Mokkapalat on aina paikallaan. Kokeilin korvata osan vehnäjauhoista mantelijauhoilla ja osan sokerista intiaanisokerilla. Lisäksi sekoitin pähkinäpussien jämiä taikinaan. Tuli muuten astetta parempia mokkapaloja!

Mokkapalat with a twist

3dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoja
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl intiaanisokeria
1 dl hasselpähkinärouhetta
2 dl maitoa
200 g voisulaa
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus
250 g tomusokeria
50 g voisulaa
5 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Sekoita joukkoon voisula. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa n. 15 min.

Sulata kuorrutusta varten voi, ja sekoita seos voisulan joukkoon. Levitä kuorrutus nopeasti jäähtyneen pohjan päälle. Koristele kuten haluat.


Tämäkään ei tehnyt hyvää dieetille.

Eilen aamulla pelailtiin ja askarreltiin lasten kanssa. Tämä yksinkertainen matopeli on ystäväni nettikaupasta (Leikkikauppaan) ja sen ostin Thaimaan lomalle. Tosi kätevä pieni peltirasia ja peliä voi modifioida mielen mukaan.


Mummalle askarreltiin lumilyhdyt pikkukakkosen Neppajymykerhon innoittamana.


Näin jossain ohjeen oman "maalin" tekemiseen. Sopi loistavasti kaappien tyhjennys -projektiini, koska kaapista löytyi vanhaksi menneitä elintarvikevärejä.

Maalista tuli melko jauhoista, ohjekin on hyvin samanlainen kuin ihmetaikinan. Mutta soveltui ihan hyvin lasten maalauksiin. Voisihan noita itsekin johonkin kokeilla...

Maali syntyi näin helposti: 1 osa jauhoja, 1 osa suolaa, 1 osa vettä, elintarvikeväriä.


Reipasta viikon jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti